İstanbul'da Düzenlediğimiz “BIM ve Ötesi” Sempozyumu Büyük İlgi Gördü

Her üç yılda bir düzenlemeyi gelenekleştirdiğimiz “geleceğe yönelik” sempozyumlarımıza bir yenisini daha ekledik. 12-13 Ekim 2018 tarihlerinde İstanbul Teknik Üniversitesi'nde düzenlediğimiz sempozyumun ana teması, son yıllarda inşaat sektöründe adından sıkça söz ettiren Yapı Bilgi Modellemesi (BIM) teknolojisi oldu.

Aralarında Cambridge, Carnegie Mellon ve Colorado State gibi dünyanın önde gelen üniversitelerinden akademisyenler, Amerika, Kanada, Avrupa ve Türkiye’den uzman konuşmacıların olduğu etkinliğe yaklaşık 500 ziyaretçimiz katıldı. Tasarla-Uygula-Yakala-İlerle olmak üzere 4 ana oturumda gerçekleşen ve iki gün süren etkinlikte kent mimarisi, altyapı, şehir planlaması ve dünyadaki örnekler paylaşıldı. Türkiye için bu başlıklardaki ihtiyaçlar ve çözüm önerileri anlatıldı, robotik yaklaşımlar ve geleceğe yönelik teknolojiler masaya yatırıldı. Sempozyumda paylaşılan bazı konu başlıkları ise şunlardı;

  • İnşaat ve Altyapı Yönetimi İçin Sensör ve Bilgi Modellerinin Kullanılması - Dr. Burcu Akıncı, Carnegie Mellon Üniversitesi
  • Altyapıyı Sanallaştırma - Dr. Ioannis Brilakis, Cambridge Üniversitesi
  • Yapı Endüstrisini Sayısallaştırmak: Zorluklar, Uygulamalar ve Yol Haritası - Dr. Ahmet Çıtıpıtıoğlu, TAV
  • Dünyadan BIM Projesi Vaka Çalışmaları: İnşaat Uygulamalarında ve Araştırmalarında En Son Teknoloji - Dr. Rafael Sacks, Technion – İsrail Teknoloji Enstitüsü
  • İşbirlikçi Tasarım ve Mühendislik: Geçmiş, Güncel Uygulamalar ve Olası Gelecek - Léon van Berlo, TNO

Sempozyum ile ilgili düşüncelerini paylaşan Prota Genel Müdürü Danyal Kubin ise BIM’in inşaat sektörünün geleceği olduğunu ve projelerdeki hata payını minimize ettiğini belirtti: “Örneğin BIM ile yapılan bir inşaatta kesinlikle su basması yaşamazsınız. İnsan hatasının olmadığı yapılar inşa edersiniz. ABD’de BIM ile yapılan ve kontrol edilen inşaatlarda hem maliyet yüzde 13 düştü hem de insana bağlı hataların hiç yaşanmadığı tespit edildi. Ultra ileri bir teknoloji. Prota olarak bu sempozyumu düzenlemekteki amacımız Türkiye’de de bu sistemin yayılmasını sağlamak. Türkiye’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Ataköy- İkitelli, Kabataş Mahmutbey metro projeleri BIM ile tasarlandı. Bu metrolar açıldıktan sonra hiçbir hata olmayacak. Hem daha kısa zamanda ve daha az maliyetli hem de daha ileri teknolojiyle yapılmış projeler bunlar.

“3. HAVALİMANI ÇOK GÜZEL BİR ÖRNEK”

Kubin, etkinlikle ilgili konuşmasına şöyle devam etti; “İstanbul Yeni Havalimanı BIM sistemine çok güzel bir örnek aslında. Burada birçok birim BIM ile tasarlandı. 3. Havaalanı dünyanın örnek projeleri arasında yer alıyor. BIM bir teknik, bir teknoloji bir sistem. Türkiye’de inşaat sektöründe birkaç yıl içinde bu teknoloji yaygın olarak kullanılacak. Bu sistemle çok daha mutlu bir ülke olacağız diye düşünüyorum.”

“DEPREM HASARI TESPİTİ İÇİN ÖNEMLİ”

Cambridge Üniversitesi’nden Doçent Ioannis Brilakis de deprem sonrasında binalarda meydana gelen hasarlarda hızlı tespit için BIM teknolojisinin son derece önemli olduğunu ifade etti. Brilakis, “Haiti’deki depremi hatırlayın. Oradaki hasarı tespit etmek 3 yılı aldı. Bu çalışmamız yetkililere ‘Şu binaları boş verin. Bunlara bakın. Bunlar daha fazla risk barındırıyor’ deme imkânı veriyor ve hız kazandırıyor” dedi. Brilakis ayrıca Türkiye'de inşaat sektöründeki gelişmelerin baş döndürücü bir hızla gerçekleştiğini belirterek, "Burada dünyaya örnek birçok yenilik gerçekleştiriliyor. Türkiye'yi yakından takip ediyoruz" diye konuştu.

“ENERJİ TÜKETİMİ ÖNCEDEN BİLİNECEK”

Yakın gelecekte BIM teknolojisine BIM denmeyeceğini belirten Hollanda Uygulamalı Bilimsel Araştırma Organizasyonunda (TNO) BIM Araştırmacısı Leon Van Berlo da tüm dünyanın bu teknolojiyi kullanmaya başlayacağını dile getirdi.

Berlo, “Gelecekte, tasarımcılar ve mühendisler yapıları tasarlarken maliyet, enerji ve iş sağlığı gibi birçok başlığı net verilerle daha sağlıklı tasarlayabilecek. Hatta konut veya mülk sakinleri-sahipleri daha oturuma başlamadan yapının ne ölçüde enerji tükettiğini bilecek” diye konuştu.

Etkinlik Sunumları İçin TIKLAYIN!

Etkinlik Galerisi İçin TIKLAYIN!