Doğu Anadolu’nun En Büyük Özel Sektör Yatırımı Olan Mardin Mazıdağı Tesisleri Faaliyete Geçti

Mimari, yapısal, elektrik/elektronik, yangından korunma ve mücadele ile altyapı tasarımları Prota mühendis ve mimarları tarafından gerçekleştirilmiş olanDoğu ve Güney Doğu Anadolu’nun en büyük özel sektör yatırımı olan, Mardin Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri, faaliyete geçti.

1 milyon 580 bin metrekarelik bir alanda,5 ana fabrika ve 12 yardımcı üretim tesisinden oluşan entegre gübre tesisi, Cengiz Holding bünyesinde yer alan Eti Bakır İşletmeleri AŞ tarafından yaptırıldı. Mazıdağı Gübre Fabrikası’nda, hammaddenin yüzde 85’inin yurt içinden sağlanması planlanırken tesis, ihtiyacı olan elektriği de kendisi üretecek ve fabrika ilk etapta Türkiye’deki gübre pazarının yüzde 20’sine hitap edecektir. Yılda 200 bin DAP, 550 bin ton da NP olmak üzere 750 bin ton gübre üretecek olan Mazıdağı Fosfat ve Gübre Fabrikası, bölgenin tek gübre fabrikası olma özelliğini taşıyacak ve Harran Ovası ile GAP’ın gübre ihtiyacının tamamını karşılayacaktır.

Tesisler, kademe kademe devreye girip tam kapasiteyle çalıştığında ülkemizin gübre ihtiyacının 350 milyon dolarlık kısmını karşılamanın yanı sıra, 270 milyon dolarlık kobalt, çinko ve bakır üretimi sağlayacaktır. Bu sayede, tesis toplam yıllık 620 milyon dolarlık bir ithalatı da ikame etmiş olacaktır. 

Eti Bakır Mazıdağı Tesisinde yer alan İşletmeler:

  • Maden Saha İşletmeleri
  • Konsantratör Tesisi 
  • ​Laboratuvar